هزینه چیست؟
هزینه، مخارجی است که یک واحد تجاری برای ایجاد و رسیدن به درآمد انجام میدهد. واحدهای تجاری، انواع مختلفی از هزینهها را متحمل میشوند. هزینه در صورت سود و زیان گزارش میشود و از درآمد کسر میشود تا به سود یا زیان خالص تبدیل شود . با توجه به مبنای تعهدی در حسابداری، هزینهها هنگام وقوع شناسایی میشوند، نه لزوماً هنگام پرداخت.
یکی از اهداف واحد تجاری حداکثر سازی سود است. این امر با افزایش درآمدها و کنترل هزینهها به دست میآید. کاهش هزینهها میتواند به شرکتها در کسب سود بیشتر کمک کند. با این حال ، اگر هزینهها بیش از حد کاهش یابند، میتواند تأثیر نامناسبی نیز داشته باشند. به عنوان مثال ، کاهش هزینه تبلیغات و بازاریابی، هزینهها را کاهش میدهد، اما همچنین توانایی شرکت را برای ارتباط با مشتریان بالقوه را کاهش میدهد.
در تعریفی دیگر پول خرج شده یا هزینه های وارد آمدهای که دارای معافیت مالیاتی هستند و درآمد مشمول مالیات را کاهش میدهند، بهعنوان هزینه شناسایی میشوند.
حسابداری هزینه به چه معناست ؟
حسابداری هزینه ، یک روش حسابداری است که هدف آن جمع آوری هزینه های تولیدی با ارزیابی هزینه های ورودی هر مرحله از تولید و نیز هزینه های ثابت مانند استهلاک تجهیزات سرمایه است . در حقیقت این نوع حسابداری هزینه ها را به صورت جداگانه اندازه گیری و ثبت میکند و سپس نتایج ورودی را با نتایج خروجی مقایسه می کند تا به مدیریت مجموعه در سنجش عملکرد مالی شرکت کمک کند.
در واقع هزینه به معنای بهای اشیا خدماتی است که برای تحصیل درآمد مورد نیاز می باشد به عنوان مثال هزینه حقوق کارمندان و هزینه های قبوض آب و برق و تلفن ، هزینه استهلاک ساختمان و غیره همگی بخشی از هزینه های یک شرکت می باشند. ماهیت حساب هزینه، بدهکار و یک حساب موقت است. به عبارت دیگر، مانده حساب هزینه به دوره مالی بعد انتقال پیدا نمیکند .
حسابداری هزینه به این دلیل صورت می گیرد که ، مدیران و مسئولان با استفاده از نرم افزار حسابداری دانستن این اطلاعات را جمع آوری کنند و مقدار بودجه ی مورد نیاز شرکت و سودآوری هر بخش را دریابند و در نتیجه متوجه خواهند شد که کدام بخش از شرکت سودآوری لازم را دارد و کدام بخش نیازمند پیشرفت و توسعه ی بیشتر است.
انواع حسابداری هزینه
حسابداری هزینه ، به طور کلی به دو بخش اصلی تقسیم می شود ، حسابداری استاندارد و حسابداری بر مبنای فعالیت. هزینه های استاندارد به جای هزینه های واقعی به محاسبه ی سود کالای فروخته شده می پردازند. در واقع حسابداری استاندارد مبتنی بر کارآمدی نیروی کار، مواد اولیه و یا خدمات عملیاتی استاندارد است.
به این معنی که در حسابداری استاندارد هزینه های واقعی که تولید یک کالا شامل آن می شود و یا هزینه هایی که برای خروجی مناسب در واقعیت و نه در عمل باید پرداخت شود را محاسبه می کند. تفاوت بین هزینه های واقعی و هزینه های استاندارد را هزینه های واریانس می گویند. به طور مثال اگر شرکتی هزینه های بیشتری در واقعیت به منظور تولید و یا نیروی کار صرف کرده و به سود لازم نرسد، در نتیجه ناچار است از بودجه ی اصلی خود استفاده کند.
حسابداری بر مبنای فعالیت، هزینه های مازاد در هر بخش را محاسبه می کند. این سیستم حسابداری بر مبنای فعالیت هایی است که در هر یک از بخش های عملیاتی مانند طراحی کالا، تنظیم ماشین آلات مختلف، توزیع کالا و غیره انجام می شود. هزینه های عملیاتی به طور مثال براساس سرعت دستگاه های تولیدی بررسی می شوند. به این صورت که لازم است براساس سرعت دستگاه، میزان تولید و در نتیجه سود حاصله محاسبه شده و در اختیار مدیریت قرار بگیرد.
طبقه بندی هزینه ها بر اساس نوع فعالیت اقتصادی
در هر کسب و کار، هزینهها بر اساس نوع فعالیت اقتصادی طبقه بندی میشوند؛ به عنوان مثال هزینههای یک واحد تولیدی با هزینههای یک واحد بازرگانی یا خدماتی متفاوت است .
تغییرات ایجاد شده در واحدهای اقتصادی بر هزینه ها تأثیر دارد . بر این اساس، هزینه های کلیه مجموعه های اقتصادی به دو دسته کلی زیر تقسیم میشوند: هزینه های ثابت و هزینه های متغییر .
- هزینه های ثابت :
شرکتها، در کسب و کارشان طیفی گسترده از هزینههای مختلف دارند. این هزینهها، به هزینههای مستقیم، غیر مستقیم و سرمایه ای تقسیم میشوند. این موارد در اظهارنامه سود و زیان قید شده و به شکل بدهی کوتاه مدت یا بلند مدت در ترازنامه، طبقهبندی میشوند. هزینههای ثابت و متغیر در کنار یکدیگر، ساختار هزینه کل یک شرکت را شکل میدهند.
تحلیلگران، مسئولیت بررسی هر دو این هزینهها را با استفاده از ساختار های مختلف، بر عهده دارند. به طور کلی، هزینهها عاملی کلیدی هستند که بر سودآوری کل واحد تأثیر میگذارند. شرکتها در تقسیم بندی هزینهها در صورتهای مالی خود، انعطاف پذیر هستند ، از همین رو، هزینههای ثابت را میتوان به صورت سود و زيان اختصاص داد.
نسبت هزینه متغيیر به ثابت يک شرکت، به صنعتی که در آن فعاليت دارد، وابسته است. هزينه های متغیر، به طور مستقیم با تولید در ارتباط هستند. بنابراین، با تغییر در خروجی کسب و کار، دگرگون میشود. هزینههای ثابت، معمولاً در یک بازهی زمانی معین در نظر گرفته شده و با تفاوت در سطح تولید، تغییر نمیکند. با این حال، هزینههای ثابت میتوانند در همبستگی با بخش هزینههای مستقیم در صورت سود و زیان به ازای هر واحد، کاهش یافته و در تجزیهی هزینهی کالاهای فروخته شده، نوسان ایجاد کنند.
هزینههای ثابت معمولاً توسط توافقنامه و برنامهها تعیین میشوند. که همان هزینههای پایهای هستند که به طور جامع در عملکرد تجارت دخیل هستند. پس از دایر شدن، هزینه ثابت در طول عمر یک توافق یا برنامه، تغییر نخواهد کرد. شرکتی که فعالیتی جدید را آغاز میکند، احتمالاً با هزینههای ثابت برای اجاره و حقوق مدیریت روبه رو میشود. تمامی مشاغل، هزینه ثابت دارند که به طور منظم، آن را بررسی میکنند.