مفروضات حسابداری به عنوان مفاهیمی پایه ای و مهم در حسابداری کاربرد دارد و هر فرض خصوصیات مخصوص به خود را دارد ، پیش از پرداختن به توضیحات مروری بر حسابداری و نرم افزار حسابداری خواهیم کرد ، تا پایان مطلب با ما همراه باشید .
حسابداری چیست ؟
حسابداری جزو رشتههای تحصیلی و شغلی پرطرفدار و در عین حال با بازار کار پررونق همیشگی است. همچنین حسابداری را میتوانیم مهم ترین بخش یک کسب و کار در نظر بگیریم، چرا که پیشرفت، زنده ماندن و یا شکست یک کسب و کار به گزارش هایی بستگی دارد که از حسابداری صادر میشود.
به بیانی ساده حسابداری یک زبان است ، زبانی که راجع به موقعیت مالی یک سازمان اطلاعاتی را فراهم میکند. اگر یادگیری حسابداری را آغاز کنید در اصل شروع به آموختن این زبان تخصصی کردهاید. با یادگیری زبان حسابداری میتوانید عملیات مالی هر نوع سازمانی را بفهمید و با آن ارتباط برقرار کنید؛ زیرا اطلاعات مورد نیاز اغلب سازمانها بسیار شبیه به هم هستند و میتوان آنها را در سه دستهی اصلی طبقهبندی کرد: اطلاعات عملیاتی، اطلاعات حسابداری مالی، و اطلاعات حسابداری مدیریتی.
در کنار آموختن و یادگیری حسابداری ، لازم است به آموزش نرم افزار حسابداری هم فکر کنید و مهارت کار کردن با آن را فرا گیرید ، همانطور که در مطالب پیشین ذکر شد به دلیل اینکه در حال حاضر کلیه فرآیند های عملیاتی حسابداری با استفاده از نرم افزار حسابداری قابل اجرا می باشد .
مفروضات حسابداری چیست؟
حسابداری رهنمود های مشخص و معینی دارد. رهنمود هایی که شيوه اندازه گیری، داده پردازی و مخابره اطلاعات مالی را به حسابداران نشان می دهند ، مجموعاً تحت کنترل و برگرفته از اصول پذیرفته شده حسابداری می باشند. اصطلاح “اصول حسابداری” بسیار وسیع و گسترده است. اصول پذیرفته شده حسابداری نه تنها شامل اصول است ، بلکه مفروضات و روش های مناسب دستیابی به اطلاعات حسابداری را نیز در بر می گیرد. مفروضات حسابداری ، تعیین کننده نوع ثبت اسناد و صورتهای مالی و دیگر ثبت و ضبط های حسابداری در یک سازمان هستند.
این اصول، قواعد، احکام و روش هایی که در طول تاریخ مورد قبول حسابداری بوده است را نیز در بر می گیرد. اصول پذیرفته شده حسابداری براساس یک سری چارچوب مفاهیم نظری که توسط کمیته استانداردهای حسابداری مالی تدوین و مکتوب شده ، استوار است. در این چارچوب هدف اصلی گزارشگری مالی تهیه اطلاعات مفید برای سرمایه گذاران و اعتبار دهندگان می باشد. اطلاعات برای مفید بودن باید از سه ویژگی برخوردار باشند شامل : مربوط، قابل اتکا، قابل مقایسه و قابل فهم باشند.
مفروضات حسابداری شامل فرض تفکیک شخصیت ، فرض تعهدی ، فرض تداوم فعالیت ، فرض دوره مالی و فرض واحد اندازه گیری می باشند ، که مهم ترین آن ها فرض تفکیک شخصیت می باشد . در ادامه به بررسی هر کدام به صورت تخصصی می پردازیم.
فرض تفکیک شخصیت در مفروضات حسابداری
یکی از اساسی ترین مفروضات حسابداری ، فرض تفکیک شخصیت حسابداری است. برای مقاصد حسابداری و گزارشگری مالی هر مؤسسه و یا بخش هایی از آن یک شخصیت جداگانه فرض شده که مستقل از شخصیت مالک یا مالکین آن می تواند معاملاتی انجام دهد. از نظر حسابداری، باید مرزهای هر واحد تجاری به وضوح مشخص باشد.
مفهوم واحد جداگانه در حسابداری در بخش های یک سازمان بزرگ و در واقع در هر واحدی که نیاز است، ارزیابی به صورت جداگانه ای صورت گیرد، کاربرد دارد. خلاصه اینکه مبادلات واحد های تجاری مختلف نباید با یکدیگر و یا با مبادلات مالک یا مالکین ان ادغام شود. هر واحد تجاری باید مجزا و منفک ارزیابی شود.
فرض تعهدی در مفروضات حسابداری
فرض تعهدی یکی از زیر بنائی ترین و مهمترین مفروضات حسابداری است . توسعه و گسترش حسابداری تا حد زیادی مدیون این فرض است . براساس فرض تعهدی درآمدها به محض تحقق و هزینه ها به محض تحمیل ، بدون توجه به زمان دریافت و پرداخت وجه نقد مربوطه ، شناسایی و ثبت می شوند . اغلب در متون حسابداری بجای عبارت فرض تعهدی از عبارت مبنای تعهدی استفاده می شود . مبنای تعهدی در مقابل مبنای نقدی قراردارد . در مبنای نقدی هر دریافت وجهی توسط شرکت که از ناحیه صاحبان شرکت یا وام دهندگان نباشد به عنوان درآمد و هر پرداخت وجهی توسط شرکت که به اشخاصی غیر از صاحبان شرکت یا وام دهندگان صورت پذیرد به عنوان هزینه تلقی می شود .
فرض تداوم فعالیت در مفروضات حسابداری
دلیل دیگری برای اندازه گیری دارایی ها به بهای تمام شده تاریخی، مفهوم تداوم فعالیت می باشد. در این مفهوم فرض را بر این قرار می دهیم که واحد تجاری، برای مدت زمان طولانی و مدیدی در آینده به فعالیت خود ادامه خواهد داد. هدف از تحصیل اغلب دارایی ها مانند ملزومات، زمین، ساختمان و اثاثه که به آن ها منابع اقتصادی گفته میشود استفاده از آن ها می باشد و به هیچ عنوان فروش آن ها مد نظر نیست.
در تداوم فعالیت حسابداران فرض می کنند واحد تجاری برای مدت کافی به فعالیت خود ادامه خواهد داد و دارایی موجود برای رسیدن به اهداف مورد نظر مصرف خواهند شد. برای درک بیشتر مفهوم تداوم فعالیت تجسم کنید مؤسسه ای در روال غیر عادی برای انجام یک قرارداد دو ساله تشکیل شده و اکنون پس از گذشت این مدت و انجام کار به جای فرض تداوم فعالیت قصد انحلال دارد و می خواهد تمام دارایی های خود را به فروش رساند.
در این صورت گزارش ارزش جاری بازار روش مناسبی برای اندازه گیری دارایی ها خواهد بود. با توجه به اینکه در روال عادی فعالیت اکثراً فرض تداوم فعالیت مورد توجه می باشد، لذا در سوابق حسابداری دارایی ها به بهای تمام شده تاریخی انعکاس می یابند. براساس کمیته استاندارد هر مجموعه تجاری برای مدت طولانی به فعالیت ادامه می دهد، فعالیت آن قابل پیش بینی است، تمایلی به کاهش و یا انحلال شرکت وجود ندارد.