در مباحث و اصطلاحات رایج حسابداری ، مالیات از جایگاه ویژه ای برخوردار است ، زیرا اکنون در جامعه اکثر مشاغل و شرکت ها با آن سر و کار دارند . به همین علت باید از تمامی قوانین مالیاتی و گزارش های مربوطه آگاهی لازم را داشته باشید تفاوتی نمی کند که کارفرمای یک شرکت بزرگ باشد یا یک هنرجو حسابداری ، در هر صورت لازم است نسبت به مبحث مالیات و مابقی اجزاء آن اطلاعات کافی داشته باشید. یکی از واژه های کلیدی و مهم که اخیراً به مجموع دیگر واژه ها افزوده شده ، مالیات فصلی ( صورت معاملات فصلی ) است. مالیات فصلی و یا صورت معاملات فصلی، روشی از ابراز درآمد است که دقت و فوکوس آن بر روی برخی از مشاغل بخصوصی است.
صورت معاملات فصلی ، به عنوان فهرستی از معاملات مالکان مشاغل و فعالیت های مختلف می باشد، که در هر فصل به اداره مالی ارائه می گردد. در حقیقت همه ی خرید ها و فروش های افراد حقیقی و حقوقی که در مدت زمان مشخص یعنی یک دوره سه ماهه انجام می شود، معاملات فصلی نامیده می شود .
در طی هر کدام از این دوره ها فرد مؤدی ملزم می باشد که کلیه ی مبادلاتی که انجام داده است را همراه با مابقی اطلاعات لازم و اطلاعات طرف معامله، در فهرستی واحد ثبت نموده و سرانجام در پایان دوره مربوطه برای اداره مالیات ارسال نماید. در کنار ارائه لیست صورت معاملات خود، پرداخت مالیات ارزش افزوده را نیز فراموش نکنید .
در اینجا به این نکته هم توجه داشته باشید که، در اجرای ماده 169 قانون مالیات های مستقیم :
تمامی افراد حقوقی و مالکان مشاغل و فعالیت های موضوع این قانون که حسب اعلام سازمان امور مالیاتی کشور ملزم به ثبت نام در نظام مالیاتی می شوند، میبایست نسبت به تکمیل و انجام معاملات خود ، صورت حساب صادر و شماره اقتصادی خود و طرف دیگر معامله را در تمامی صورت حساب ها، قرارداد ها و سایر اسناد شبیه به هم ثبت و درج نموده و همچنین فهرست معاملات انجام شده خود را به سازمان مذکور ارائه دهند. برای این موضوع فقط صورت حساب های ذکر شده، در آیین نامه اجرایی موضوع ماده 95 ملاک و مبنا است.
در صورتی که فرد خریدار کالا، خدمات و یا یک دارایی از مجموعه ، موظف به ثبت نام در نظام مالیاتی نباشد و یا از گروه افراد حقیقی مصرف کننده نهایی و یا افراد حقیقی موضوع ماده 81 قانون (اقدامات و فعالیت های کشاورزی، دامپروری، دامداری ، پرورش ماهی و زنبور عسل و پرورش صفحه ٣ طیور، صیادی و ماهی گیری، نوغان داری، احیای مراتع و جنگل ها، باغات درختان از هر نوع و نخیلات) باشد، ملزم به درج شماره اقتصادی خریدار در صورت حساب صادر شده نخواهد بود.
-
مهلت ارسال صورت معاملات فصلی چه زمان است ؟
بر اساس ماده 169 قانون مالیات های مستقیم، از سال 96 به بعد کلیه ی مؤدیان مالیاتی موظف اند حداکثر تا یک ماه و نیم از پایان هر فصل، نسبت به ثبت و ارسال اطلاعات مربوط به خرید و فروش، دریافت و پرداخت تمامی قرارداد ها، صادرات و واردات، حق العمل کاری، حمل و نقل، بیمه و اجاره اقدام کنند.
در این شرایط مؤدیان در چهار مهلت زیر میبایست صورت معاملات فصلی خود را ثبت و به سامانه ارسال کنند.
- آخرین مهلت ارسال صورت معاملات فصلی بهار تا 15 مرداد ماه است.
- آخرین مهلت ارسال صورت معاملات فصلی تابستان تا 15 آبان ماه است.
- آخرین مهلت ارسال صورت معاملات فصلی پاییز تا 15 بهمن ماه است.
- آخرین مهلت ارسال صورت معاملات فصلی زمستان تا 15 اردیبهشت ماه است.
-
نحوه ارسال معاملات فصلی به چه صورت است ؟
بر اساس آن چه در ماده 169 آمده است معاملات فصلی بایستی به شکل الکترونیکی ارسال گردد و به هیچ وجه به صورت درستی این کار نباید انجام گیرد زیرا سازمان مالیاتی نخواهد پذیرفت. معمولا از دو روش برای ارسال معاملات فصلی استفاده می شود. که به شرح زیر می باشد.
۱. روش آنلاین برای ارسال معاملات فصلی
اولین روش برای انجام معاملات فصلی روش آنلاین است. در این روش شخص مودی لازم است به سامانه مراجعه نموده و سپس اطلاعات معاملات خود را به صورت مرحله مرحله می کند در سامانه صورت معاملات فصلی ثبت و در نهایت ارسال می نماید.
۲. روش آفلاین برای ارسال معاملات فصلی
در این روش لازم است مودی به وب سایت سازمان مراجعه نموده و نرم افزاری که در آن جا قرار گرفته است را دانلود نماید سپس نرم افزار را نصب نموده و به صورت آفلاین و بدون نیاز به اینترنت شروع به انجام ارسال معاملات فصلی کند.
البته ناگفته نماند در لحظه پایانی باید به نت وصل شده و اطلاعات را ارسال نماید. همچنین نرم افزارهایی حسابداری نیز می توانند در این زمینه به مودی کمک کنند که مودی می تواند نرم افزاری را که سازمان مالیاتی تایید کرده است دانلود کرده و کار خود را با آن ها انجام دهد و در نهایت کارهای بارگذاری را انجام دهد.
در شرایطی که این افراد ، فهرست کلیه ی معاملات خود را برای این سازمان صادر نکنند ، بر اساس ماده 169 قانون مالیات های مستقیم نسبت به پرداخت جریمه مشمول خواهند شد ( صدور نکردن صورت حساب یا درج نکردن شماره اقتصادی خود و طرف معامله یا بهره مندی از شماره اقتصادی خود برای دیگران و یا استفاده از شماره اقتصادی دیگران برای معاملات خود حسب مورد مشمول جریمه ای معادل دو درصد (2%) وجه مورد معامله می شود.
- تفاوت صورت معاملات فصلی با مالیات بر ارزش افزوده
امکان دارد بعضی از اشخاص اشتباهاً تصور کنند که صورت معاملات فصلی همان مالیات بر ارزش افزوده است. اما باید بدانید که صورت معاملات فصلی محدود به ارائه فهرست معاملات است و در آن مالیات جداگانه ای دریافت نمی شود. درحالی که مالیات بر ارزش افزوده نوعی مالیات است که درعین حال مشمولین این مالیات ، موظف به ارائه صورت معاملات فصلی هستند. استناد و توجه داشته باشید که مشمولین ارائه صورت معاملات فصلی محدود به مشمولین پرداخت مالیات بر ارزش افزوده نیستند.
- چه اطلاعاتی را باید در صورت لیست معاملات فصلی درج کرد ؟
همانطور که گفته شد در صورت حسابها مشمولین، علاوه بر اطلاعات معامله بر اساس استانداردهای سازمان امور مالیاتی، باید شماره اقتصادی خریدار و فروشنده درج شود. در کنار اینها در موارد صادراتی و وارداتی، حسب مورد باید شماره کوتاژ اظهارنامه گمرکی و کد گمرک ترخیص کننده و شماره اختصاصی اشخاص خارجی (صرفاً در موارد وارداتی) را وارد کرد.
همچنین در معاملات ارزی باید مبالغ ارزی، نوع ارز، نرخ برابری ارز و معادل ریالی معامله انجامشده در صورتحسابها و اسناد درآمدی صادره و همچنین در فهرست معاملات ارسالی آورده شود. بر اساس تبصره ۳ ماده ۱۶۹ قانون مالیات های مستقیم که به صورت معاملات فصلی اختصاص دارد .
- سه گروه موظف به ارسال صورت معاملات فصلی هستند. این سه گروه عبارت اند از :
۱_ اشخاص حقوقی (شرکتها و سازمان ها)
۲_ اشخاص حقیقی یعنی ، (مشاغل) گروه اول
۳_ صاحبان مشاغل مشمول اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده
-
مشاغل بند الف ماده ۱۶۹ قانون مالیات های مستقیم چه مشاغلی هستند؟
بعضی از مشاغل که مشمول گروه بند الف می شوند شامل : همه اشخاصی که دارای کارت بازرگانی هستند ، وارد کنندگان و صادر کنندگان کالا، افرادی که مالک کارخانه و شرکت های تولیدی هستند و به وسیله انجام فعالیت تولیدی جواز و پروانه کسب دارند، اشخاصی که امتیاز بهره برداری از معادن را کسب کرده اند، تمام شرکت های حسابداری و حسابرسی و خدماتی، بیمارستان ها و زایشگاه ها و همچنین درمانگاه ها و آسایشگاه ها و مدارس هم ملزم به ارسال صورت معاملات فصلی خود هستند.
مشاغل بند ب ماده ۱۶۹ قانون مالیات های مستقیم شامل چه مشاغلی هستند ؟
مشاغل و کسب و کار هایی که مشمول بند ب ماده ۱۶۹ قانون مالیات های مستقیم می شوند به شرح ذیل هستند : افرادی که کارگاه های صنعتی دارند، مشاوران و وکلای دادگستری، اشخاصی که به کار دلالی مشغول اند، فروشندگان طلا و جواهر ، اشخاصی که در کار خرید و فروش آهن هستند هم باید مدارک ذکر شده را در تاریخ معین ارسال کنند.
سرانجام توجه داشته باشید که ارسال صورت معاملات فصلی از اهمیت زیادی برخوردار بوده و همان گونه که میدانید و در این مطلب هم ذکر شد در صورت عدم ارائه صحیح و به موقع این گزارش، جرائم معینی هم در قانون به آن تعلق می گیرد؛ به همین دلیل مؤدیان باید در تاریخ مشخص شده اقدام به ارسال صورت معاملات فصلی خود نمایند و در این خصوص نیز می توانند از شرکت های ارائه دهنده خدمات مالی و حسابداری مشاوره گرفته و کار را به آن ها بسپارند .