حسابداری تعهدی چیست ؟
بر اساس حسابداری تعهدی ، معاملات و سایر رویداد های مالی در زمان وقوع بدون توجه به دریافت و یا پرداخت وجه نقد شناسایی و به ثبت می رسند . به طور خلاصه کلیه درآمد ها در زمان دریافت و انجام دادن خدمات مربوط به فروش کالا و یا خرید کالا در نرم افزار مالی به شکل دقیق ثبت می شوند . حسابداری تعهدی یکی از روش های حسابداری است که عملکرد و موقعیت یک کسب و کار یا شرکت را با به شناسایی رویداد های اقتصادی بدون در نظر گرفتن زمان انجام معامله به صورت نقدی ، اندازه گیری می کند .
در حسابداری تعهدی ، زمان تحصیل یا تحقق درآمد ، هنگامی است که درآمد به شکل قطعی مشخص و یا در اثر ادامه خدمات حاصل می گردد . هدف حسابداری تعهدی شفاف سازی کلیه حساب ها و ارائه گزارش های مالی است که شامل تهیه صورت های مالی تجمیعی ، تلفیقی کل و عملکرد دوره ای در یک سازمان اجرایی می شود . حسابداری تعهدی به جریان های ورودی و خروجی وجه نقد ،این امکان را می دهد تا با استفاده از جریان های نقدی ورودی و خروجی پیش بینی شده ، ترکیب شده و تصویر صحیحی از وضعیت مالی کنونی شرکت ارائه کند .
حسابداری بر مبنای نقدی چیست؟
حسابداری بر مبنای نقدی یکی از روش های حسابداری است که پایه آن بر دریافت و پرداخت وجه نقد تکامل می یابد. در این سیستم هر گونه تغییری در روند وضعیت مالی موسسه ، لازمه مبادله وجه نقد می باشد و درآمد ها زمانی شناسایی و ثبت می شوند که به صورت عینی دریافت شوند و همچنین هزینه ها زمانی شناسایی و در دفاتر ثبت می شوند که وجه نقد تحمیل شده بابت آن ها پرداخت شود .
پس تفاوت حسابداری تعهدی و حسابداری بر مبنای نقدی در شناسایی درآمد ها و هزینه ها می باشد . به عبارتی تفاوت اصلی زمانی است که درآمد و هزینه ها به عنوان یک رویداد مالی ثبت شوند . در حسابداری تعهدی به محض عقد قرار داد و یا انجام معاملات مختلف ، بدون در نظر گرفتن اینکه وجهی رد و بدل شده است یا خیر رویداد مالی در سیستم حسابداری ثبت می شود . و برای انجام دقیق و صحیح این اسناد و ثبت ها از طرف حساب هایی مانند حساب های دریافتنی ، حساب های پرداختنی و یا اسناد دریافتنی و پرداختنی به جای وجوه نقد استفاده و به کار برده می شود .
مزیت های حسابداری تعهدی
در حسابداری تعهدی امکان دستیابی راحت و سریع به اطلاعات سازمانی و وضعیت سازمان وجود دارد . برای مشخص کردن درآمد و هزینه های واقعی دوره مالی و گزارشگری صحیح از رویکرد های مالی در پایان هر سال تنها با به کار گیری حسابداری تعهدی قابل انجام است . اطلاع از میزان و ارزش موجودی ها و دارایی های شرکت با ثبت موجودی ها و دارایی های ثابت شامل اموال ، تجهیزات ، ماشین آلات و … در سیستم حسابداری تعهدی قابل دستیابی می باشد .
حسابداری تعهدی به عنوان روشی استاندارد در اغلب شرکت ها استفاده می شود ، با استثناء شرکت های بسیار کوچک . به کار گیری این روش از حسابداری تصویر واضح و دقیق تری از شرایط حاکم بر شرکت را فراهم می کند ، اما به دلیل پیچیدگی آن تا حدودی پیاده سازی و اجرای مشکل تری دارد .
نیاز داشتن به حسابداری تعهدی از افزایش پیچیدگی معاملات تجاری و علاقه داشتن به داده ها و اطلاعات مالی دقیق تر نشات می گیرد . فروش کالا به شکل اعتبا۵ری و پروژه هایی که یک جریان به درآمد رسیدن را در طی دوره فراهم می کنند ، بر شرایط مالی شرکت در زمان معامله تاثیر می گذارد . پس منطقی است که این فرایند ها باید بر صورت حساب های مالی که در طول همان دوره که این معاملات اتفاق می افتد تاثیر بگذارد.
مهم ترین وظیفه حسابداری را الزاماً باید شناسایی زمان های مناسب برای رویداد های مالی دانست ، زیرا زمان ها و موقعیت های طلایی پرداخت و دریافت های مالی و تنظیم و تکمیل اسناد برای آن ها با استفاده از نرم افزار های حسابداری که در پایان یک مجموعه با ارزش و مکمل از کلیه عملیات های یک شرکت می سازد .