دادرسی مالیاتی چیست؟

آموزش حسابداری صادرات و واردات

دادرسی مالیاتی چیست؟

از گذشته تا کنون با کار آمد تر شدن تکنولوژی و افزایش امکانات در جامعه ، اغلب مشاغل بسیار پیشرفت کردند و از سیستم کاری قوی و جدید استفاده می کنند . همان‌طور که مستحضر هستید این کارآمدی علم و دانش در کسب و کار ها و مشاغل منجر به ایجاد یکسری دغدغه در ذهن کارفرما ها و مالکین کسب و کار ها شد ، که علاوه بر ارسال کالا به مشتریان و ارائه خدمات به نحو احسن به آن ها و رونق اقتصادی ، درگیر مسائلی از جمله مالیات و جزئیات آن شوند .

هر چند که اخیراً با رشد و افزایش نرخ تورم و مشقت های مدیریت ، دیگر ایجاد و راه اندازی یک کسب و کار به آسانی و سهولت ایام گذشته نیست ، ولی در برابر رفع این مشکلات راه حل هایی نیز وجود دارد . با گسترش سطح سواد و روی آوری اکثر افراد به علم و تحصیل در مراکز دانشگاهی کشور هر حرفه ای دارای افراد متخصص و ماهر زیادی است که می توان در صورت ایجاد هر گونه عیب و نقصی از کمک آن ها بهره مند شد . دیگر باید از اهمیت مالیات اطلاع داشته باشید و بدانید که مسائل و اطلاعیه های مربوط به آن باید دائماً رصد شوند و در زمان مقرر محاسبه و به اداره امور مالیاتی ارسال شوند . این مقاله توسط شرکت نرم افزاری آرپا تولید کننده نرم افزار حسابداری، بازرگانی، تولیدی و فروشگاهی تهیه شده است، در ادامه با مبحث دادرسی مالیاتی آشنا می شوید.

  • دادرسی مالیاتی :

در اعمال فرآیند دادرسی مالیاتی ، مؤدیان مالیاتی ملزم به انجام کار هایی هستند در مواعد معین از جانب اداره امور مالیاتی همگانی و اعلام می شود ،هستند . در ابتدا لازم است نسبت به ارائه اظهارنامه مالیاتی اقدام کنند . اظهارنامه ارائه شده از سوی مودی در قسمت بررسی مالیاتی توسط ممیزی اداره امور مالیاتی مورد تحلیل قرار می‌گیرد و بر اساس استناد به موارد درج شده در آن یا تایید یا رد می شود . بررسی و تحلیل اظهارنامه مالیاتی توسط ممیز ین دارای چند حالت مختلف می باشد.

در صورتی که اظهارنامه ارسالی شما توسط ممیز ین مالیاتی در اداره امور مالیاتی پذیرفته شود، فرد مؤدی میبایست مبلغ مالیاتی که در اظهارنامه ذکر شده را پرداخت نماید. اگر اعداد و وجوه ذکر شده در اظهارنامه مالیاتی توسط ممیز ین مورد پذیرش قرار نگیرد، وجوه دیگری که بالاتر از وجه اظهارنامه است برای فرد مؤدی مشخص و اعلام می شود. در صورت تعیین مبلغ مالیات جدید از جانب ممیز ین مؤدی در اینجا دو اقدام قادر است انجام دهد.

اگر فرد مؤدی وجه درج شده در ورقه مالیات مشخص شده را تأیید کند آن را پرداخت می‌ کند و همه چیز خاتمه می یابد . اما اگر مؤدی وجوه درج شده در ورقه مالیات را نپذیرد یا تایید نکند ، وارد مراحل جدیدی از دادرسی مالیاتی می شود. به عبارتی ، دادرسی مالیاتی یک فرایند قانونی است که مؤدی می‌ تواند در آن به رأی صادر شده از جانب اداره امور مالیاتی اعتراض نماید. لازم است به این نکته مهم توجه داشته باشید که ، اعتراض به برگ تشخیص مالیاتی تنها برای ارقام بالا نیست و مؤدی قادر است نسبت به چگونگی پرداخت مالیات هم اعتراض داشته باشد.

  • نکات حائز اهمیت در مورد دادرسی مالیاتی به شرح موارد زیر است :

1_ ابلاغ قانونی در حکم اعتراض است ، به این معنا که فرد مؤدی جهت اعتراض نسبت به برگ تشخیص مالیات صادره محدودیت زمانی ندارد حتی اگر از سنوات آتی باشد اما در ابلاغ به مؤدی ، فرد مؤدی 30 روز ( یک ماه ) از تاریخ ابلاغ مهلت اعتراض دارد و اگر در مدت زمان یک ماهه یا ۳۰ روز اعتراض خود را اعلام نکند ، برگ تشخیص مالیاتی قطعی تلقی خواهد شد.

2_ زمانی که نسبت به برگ قطعی مالیاتی صادره از اداره امور مالیاتی اعتراض کنید ، فرقی ندارد که این برگ قطعی ، برگ تشخیص عملکرد باشد یا رأی صادر شده از جانب هیأت  های بدوی و یا تجدید نظر ، این اعتراض تنها قابل طرح و رسیدگی در هیأت ماده 251 مکرر قانون مالیات های مستقیم خواهد بود. در حقیقت مواقعی است ایجاد شوند که برگ قطعی مالیاتی در آن برهه زمانی صادر می ‌شود، اعتراض به آن فقط و فقط در هیأت 251 مکرر قانون مالیات های مستقیم قابل طرح و رسیدگی خواهد بود. به این دلیل که تنها هیأت 251 مکرر قادر است اعتراضات وارده به برگ قطعی صادره را رسیدگی و بررسی کند.

3_ وجه تمایز و تفاوت هیأت بند 3 و هیأت های بدوی و تجدید نظر در این مورد است که هیأت بند 3 پیش از صدور برگ تشخیص تشکیل می‌شود و به علت وجود مغایرت یا عدم صورت های مالی و مانند آن می ‌باشد ولی هیأت ‌ های بدوی و تجدید نظر اداره مالیاتی پس از صدور برگ تشخیص قادر به تشکیل می باشند و در حقیقت زمانی که فرد مؤدی مالیاتی به برگ تشخیص یا رأی هیأت بدوی اعتراض باشد قابل تشکیل خواهد بود .

۴_ شورای عالی مالیاتی این اختیار را ندارد که مالیات را تعدیل کند ، تنها قادر است از لحاظ شکلی رسیدگی کند مثلاً اشکال در تاریخ ابلاغ ، تسلیم برگ قطعی و .. مانند آن.

۵_ هیأت 251 مکرر قانون مالیات های مستقیم مرکب از 3 نفر می باشد و از جانب وزیر اقتصاد معین می شوند.

6_ دیوان عدالت کشوری به عنوان معتبر ترین مرجع رسیدگی به درخواست ها و شکایات ، قادر است حکم هیأت های بدوی و یا تجدید نظر و یا حکم هیأت 251 مکرر را باطل کند ولی نمی تواند مالیات را تعدیل و یا تغییر دهد و می تواند بعد از ابطال حکم، پرونده را مجدد جهت رسیدگی به سازمان مالیاتی ارجاع دهد.

۷_ هیأت ماده 216 مالیات های مستقیم زمانی تشکیل می شود که پرونده فرد مؤدی به اداره تحویل داده شده باشد و به سازمان امور مالیاتی ارسال شده باشد.

همچنین بخوانید : نرم افزار حسابداری و مالی

بهترین روش دادرسی مالیاتی
  • بهترین روش دادرسی مالیاتی چیست ؟

عده ای متصورند که انجام عملیات دادرسی مالیاتی آسان است ، اما لازم است در مورد آن مطالب مهم را مطالعه کرده تا در امورات خود دچار اشتباه و اختلال نشوند و بانک اطلاعاتی خود را قوی کنند . حقیقت این است که هر کدام از مراحل دادرسی مالیاتی ، منوط به داشتن علم کافی و تسلط کامل شخص به دستورالعمل ها و قوانین مالیاتی و در اکثر موارد تجربه قبلی می باشد ما در اینجا با قاطعیت کامل بیان می‌کنیم که یک شخص در حالت عادی با داشتن اندکی از علم و دانش در خصوص موارد مالیاتی و خصوصاً دادرسی مالیاتی به هیچ وجه موفق نخواهد شد . دادرسی مالیاتی و پرونده‌ هایی با ارقام سنگین ، به شخص یا اشخاصی باتجربه، ماهر ، مسلط و بروز است که تجربه دادرسی مالیاتی داشته و با جزء به جزء و ریز به ریز فرایند دادرسی مالیاتی آشنا باشند.

  • هدف از دادرسی مالیاتی چیست و توسط چه کسی انجام می شود ؟

هدف از انجام فرآیند دادرسی مالیاتی، کاهش تعداد مالیات ابلاغ شده به مالکان مشاغل و کسب‌وکار ها می باشد. در اصل این است که دادرسی مالیاتی می‌تواند از جانب همه‌ی صاحبان کسب و کارها انجام شود ، اما عقل حکم می کند که برای هر چه بیشتر مثمر اثر بودن این دادرسی و کاهش مالیات، این فرآیند توسط مشاورین مالیاتی حاذق و خبره و مسلط بر امور مالی صورت پذیرد. این مشاورین مالیاتی ماهر و کاربلد باید دارای ویژگی های منحصر به فرد خاصی باشند و آن ها عبارت اند از:

  • تجربه و داشتن سابقه بالا در بررسی و مدیریت پرونده های مالیاتی
  • اطلاع از مجموعه قوانین موجود و بخش نامه های جدید سازمان
  • اطلاع از آیین نامه های مالیاتی
  • دادرسی مالیاتی چه زمانی انجام می‌شود ؟

از موقعی که برگه تشخیص مالیات به ‌صورت رسمی و قانونی به مؤدیان مورد نظر ابلاغ می‌شود، این قابلیت وجود دارد که حداکثر تا مدت زمان 30 روز ( یک ماه ) نسبت به پیگیری و تحلیل مراحل دادرسی مالیاتی اقدام کنند. پس از سپری شدن این زمان، هیچ ‌گونه اعتراضی مورد پذیرش واقع نمی‌شود . البته باید توجه داشته باشید که مراحل اعتراض به مالیات تعیین شده در اینجا خاتمه نمی یابد. اگر اداره امور مالیاتی به هر دلیلی اعتراض مؤدی را وارد نداند ، امکان اعتراض به مراجع دیگری در قانون پیش‌ بینی شده است. برای اعتراض به این مراجع نیز موعد معینی در قانون ذکر شده است .

دادرسی مالیاتی چه زمانی انجام می شود
  • چرخه مراحل مربوط به دادرسی مالیاتی چگونه است ؟

همانطور که از قبل مطلع هستید ، دادرسی های مربوط به مالیات هر واحد تجاری ، شامل مراحل و الزامات مختلفی می شود که امکان این وجود دارد که اختلاف به وجود آمده در هر یک از مراحل برطرف شده یا در شرایطی که اختلاف برطرف نشود امکان دارد مراحل مربوط به دادرسی تا مرحله آخر ادامه داشته باشد.

به صورت کلی مجموعه ای که منجر به حل شکایات و اختلافات میان مشاغل و سازمان امور مالیاتی کشور می شود، چرخه دادرسی مربوط به مالیات نام دارد. به طور معمول این چرخه شامل ۵ مرحله مختلف می شود که در هر کدام از این مراحل فرآیند ها و اقداماتی قانونی از سوی طرفین صورت می گیرد که در نهایت منجر به حل اختلاف نظر می شود.

  • کلام آخر

در پایان به شما مخاطبان ارجمند و گرامی پیشنهاد می کنیم تا در صورتی که با مسائل مالیاتی در کسب و کار خود سر و کار دارید ، حتما از خدمات مشاوره مالیاتی بهره ببرید و شخصاً به آن ها بپردازید. به یاد داشته باشید که مشاوران و متخصصان مالیاتی فقط در زمینه دادرسی مالیاتی خدمات ارائه نمی دهند، بلکه مشاوره های آن ها در بخش پشتیبانی مالیاتی می تواند هزینه های مالیاتی اضافی را تا حد زیادی کاهش داده و منجر به رشد چشمگیر یک کسب و کار شود. در روزگاری که انجام هر کاری نیازمند به تخصص و داشتن مهارت و علم کافی است، قطع به یقین استفاده از خدمات متخصصین و مشاورین ، بهترین و هوشمندانه ترین راه حل ممکن به شمار می رود .

نرم افزار حسابداری

آپدیت جدید ویندوز 11 و بی نیازی به گذرواژه ها

ChatGPT

نسخه ی جدید ChatGPT می‌تواند مکالمه‌ی صوتی با کاربر برقرار کند

جانی آیو مدیر اسبق اپل

مدیر سابق اپل، آیفون هوش مصنوعی را میسازد

تلگرام تبدیل به سوپر اپلیکیشن میشود

رونمایی سامسونگ از گلکسی رینگ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up