گزارشات خرید و فروش فصلی

گزارش خرید و فروش فصلی

پیش از آن که به‌ سراغ معنا و مفهوم خرید و فروش فصلی که موضوع تخصصی مطلب اکنون است برویم ، با یکدیگر به بررسی و دقیق واژه بنگاه یا بنگاه اقتصادی می پردازیم .

  • بنگاه اقتصادی چیست ؟

در علم حسابداری و فرآیند های محاسباتی مربوط به این‌ رشته از واژه بنگاه اقتصادی بسیار استفاده می شود و اغلب در مکاتبات علمی ، کتب دانشگاهی،  سایت های مختلف مالی و غیره به طور صریح و واضح این عنوان به چشم می خورد . در واقع بنگاه ، یک سازمان یا مجموعه ای از منابع است که در کنار یکدیگر، محصولات (کالا یا ارائه خدمت) معینی را عرضه و ارائه می ‌کنند و آنان را با هدف رسیدن به سود اقتصادی قابل توجهی، به فروش می رسانند . بنگاه های اقتصادی با هدف عمر طولانی و فعالیت های دائمی کسب و کار ایجاد و تأسیس می‌ شوند. همه ی ‌بنگاه‌ های اقتصادی، با استناد و توجه بر ماده 169 قانون مالیات های مستقیم ملزم هستند تا گزارش خرید و فروش فصلی را در مدت زمان تعیین شده از طریق سامانه معاملات فصلی الکترونیکی ارسال کنند.

مشخص نمودن مقدار مالیات هر شرکت یا سازمانی و یا این که چه چیزهایی مشمول پرداخت مالیات هستند ، فقط در تشخیص و تصمیم سازمان امور مالیاتی کشور است. در این صورت اداره امور مالیاتی بر تمامی درآمد ها و رویداد های مالی شرکت ‌ها و بنگاه ‌های اقتصادی قادر است مالیات تعیین کند. این سازمان اختیار این را دارد که برای تمامی دفاتر قانونی از جمله دفتر روزنامه، دفتر کل، دفتر هزینه ‌ها و درآمد ‌ها و همچنین صورت حساب‌ ها هم مالیات تعیین نماید. این مالیات تعیین شده مطابق گزارش خرید و فروش فصلی یا همان معاملات فصلی خرید و فروش در طی مدت زمانی مشخص تعیین می‌ شود. سازمان امور مالیاتی با استناد و توجه به گزارشات دریافتی و معاملات فصلی است که متوجه ، فرار های مالیاتی از جانب صاحبان سهام و سرمایه داران می شود ‌.

  • نکات مهمی که در تهیه گزارشات خرید و فروش فصلی باید به آن ها توجه داشته باشید !

در مبحث خرید و فروش گزارشات فصلی ، لازم است به چند نکته حائز اهمیت و مهم دقت و توجه کافی داشته باشید . که در ادامه مطلب به بررسی و تحلیل هر کدام از آن ها خواهیم پرداخت و آنان را به طور تفکیک شده مورد بررسی قرار می ‌دهیم تا با بهره گیری از این نکات بتوانید به آسانی همه ی گزارشات فصلی را به طور استاندارد و صحیح برای اداره امور مالیاتی ارسال نموده و مانع از عواقب و مشکلاتی که برای عدم ارسال گزارشات فصلی وجود دارد شوید .

۱_ نخستین و حیاتی ترین نکته ای که می‌بایست در رابطه با گزارشات فصلی در نظر داشته باشید این است که همه ارگان ها ، سازمان ها و همچنین شرکت‌ های خصوصی و دولتی که به خرید و فروش کالا یا خدمات مشغول اند ملزم هستند همه ی صورت معاملات فصلی خرید و فروش خودشان را حداکثر تا آخرین روز ماه بعد از انجام دادن آن معامله برای اداره امور مالیاتی در قالب گزارشات فصلی ارسال کنند . راه حل های بسیار زیاد و مختلفی برای این کار وجود دارد از جمله ارسال الکترونیکی و یا کاغذی و ارسال سی دی … . اما موردی که اهمیت بیشتری نسبت به روش ‌های ارسال دارد این است که گزارش مد نظر باید حتماً در تاریخ دقیق خود ارسال شود تا مشمول پرداخت وجوه جرائم ارسال با تاخیر نشوید .

۲_ نکته مهم دیگر در گزارش فصلی این است که به موضوع معاملات خرید و فروش کوچک مربوط می شود که بر اساس آن ها معاملات کوچک ، معاملاتی که مبلغ آن ها حدود ۱۰ درصد درآمد شخص معین شده باشد نیازی به ارسال صورت حساب ماهانه ندارند و همه ی شرکت ها ، کسب و کارها و حرفه های مختلف قادر هستند لیست و فهرست معاملات را به صورت کلی و هر سه ماه یکبار ارسال کنند. این یعنی تمامی خرید و فروش هایی که در کسب و کار شما صورت می‌گیرد و حجم آن ها از نظر اقتصادی پایین است می تواند پس از گذشت سه ماه ارسال شود.

۳_ سومین نکته ای که باید در مورد گزارشات فصلی از آن مطلع باشید به شرح زیر است :

در زمان ارسال صورت حساب معاملات فصلی و خرید و فروش توجه داشته باشید که دریافت کارت اقتصادی و ارائه کد اقتصادی همراه با صورت حساب معاملات فروش می باشد ، که بدون داشتن کد اقتصادی هیچ گونه گزارشی از شما و هیچ گونه مدرکی از شما برای اداره امور مالیاتی پذیرفته نیست.

همچنین بخوانید : اصول حسابداری چیست؟

مشمولین ارائه گزارش فصلی خرید و فروش
  • مشمولین ارائه گزارش فصلی خرید و فروش

در ماده 169 قانون مالیات های مستقیم، اشخاصی که مشمول ارائه گزارش های فصلی خرید و فروش هستند به دو گروه تحت عنوان مشاغل بند الف و مشاغل بند ب تقسیم می شوند . افرادی که جزء مشاغل بند الف هستند، باید اطلاعات خود را در دفتر روزنامه و دفتر کل درج و ثبت نمایند. افرادی که جزء مشاغل بند ب هستند هم، میبایست معاملات خود را در دفتر درآمد و هزینه درج و ثبت کنند، همچنین گزارشات فصلی کامل هر معامله را نگهداری نمایند.

  • مشمولین مشاغل بند الف ماده 169 قانون مالیات های مستقیم

همه ی اشخاصی که دارای کارت بازرگانی می باشند، وارد کنندگان و صادرکنندگان کالا ها (روش های قیمت گذاری کالا)، مالکان کارخانه ها و شرکت های تولیدی که به دلیل فعالیت های تولیدی خود دارای مجوز و پروانه کسب می باشند، دارندگان امتیاز بهره برداری از مراتع و معادن، مدارس، زایشگاه ها، بیمارستان ها، آسایشگاه های سالمندان، کلیه ی شرکت های خصوصی و دولتی حسابداری، مراکز خدماتی و مراکز حسابرسی، مشمول مشاغل بند الف ماده 169 بوده و باید گزارش خرید و فروش فصلی خود را ارسال نمایند.

  • مشمولین مشاغل بند ب ماده 169 قانون مالیات های مستقیم

فروشندگان اشیاء قیمتی از جمله طلا و جواهر ، مشاوران دادگستری، وکلای دادگاه ها و دادگستری، دارندگان کارگاه های صنعتی، دلال ها و اشخاصی که در حیطه خرید و فروش آهن آلات و محصولات آهنی فعالیت می نمایند، مشمول مشاغل بند ب ماده 169 بوده و باید مدارک مورد نیاز را ارسال نمایند.

  • عدم ارسال صورت معاملات فصلی چه جرائمی به دنبال ‌دارد؟

 در ماده ۱۶۹ قانون مالیات های مستقیم در مورد جریمه عدم ارسال صورت معاملات فصلی این چنین بیان شده است : این تخلف و همچنین ارسال نکردن کد اقتصادی و یا استفاده از کد اقتصادی افراد دیگر و همچنین ارائه کد اقتصادی خود به یک نفر دیگر جریمه‌‎ای معادل ۱۰ درصد مبلغ معامله انجام شده به دنبال خواهد داشت. نکته مهم دیگر در مورد این موضوع ارسال دیرهنگام و با تاخیر بعد از مهلت مدارک است که منجر می‌شود، یک درصد معامله ای که مدرک آن دیر ارسال شده مشمول جریمه شود.

● عدم ارسال صورت معاملات فصلی چه جرائمی به دنبال ‌دارد؟
  • نحوه رسیدگی و مطالبه جرائم گزارشات خرید و فروش فصلی توسط ادارات امور مالیاتی و وظیفه مودیان :

ادارات امور مالیاتی مربوط، وظیفه دارند لیست معاملات و هرگونه اسناد و مدارک مرتبط با شماره اقتصادی را مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار دهند و همچنین مطابق اختیارات و مفاد قانونی و وفق ، مفاد دستور العمل ماده ۱۶۹ مکرر و رعایت دیگر مقررات قانونی ضمن اعلام نظارت دوره ای و مدیریت همیشگی و مستمر بر روند فعالیت های اقتصادی مودیان، بررسی های لازم را در صورت دوره های فصلی و سالانه از اشخاص مشمول این دستور العمل به عمل آورند.

در شرایطی که مأموران مالیاتی در بررسی ها و تحقیقات دوره ای و یا رسیدگی های به عمل آمده با تخلفات بیان شده روبرو شدند ، ضمن تنظیم گزارش تخلفات، جرائم تعلق گرفته را با در نظر گرفتن مدت زمانی معین شده در ماده ۱۵۷ قانون مالیات های مستقیم مطالبه نمایند.

این مقاله توسط شرکت نرم افزاری آرپا تولید کننده نرم افزار مالی، بازرگانی، فروشگاهی  تهیه و تولید شده است.

نرم افزار حسابداری

آپدیت جدید ویندوز 11 و بی نیازی به گذرواژه ها

ChatGPT

نسخه ی جدید ChatGPT می‌تواند مکالمه‌ی صوتی با کاربر برقرار کند

جانی آیو مدیر اسبق اپل

مدیر سابق اپل، آیفون هوش مصنوعی را میسازد

تلگرام تبدیل به سوپر اپلیکیشن میشود

رونمایی سامسونگ از گلکسی رینگ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up