انبارگردانی چیست؟

انبارگردانی در حسابداری

انبار گردانی چیست؟

در همه‌ی شرکت ها به ویژه شرکت های تولیدی که تولید کننده محصولات خود هستند ، معمولاً انبار به عنوان بخشی مهم و حیاتی به شمار می‌رود . به این دلیل که انبار مکانی برای نگهداری و قرار دادن کالا ها، مواد اولیه و محصولات مختلف می باشد و بنا به نوع فعالیت شرکت می تواند درصد و بخش زیادی از سرمایه و دارایی شرکت را از آن خود کند. با استناد به متن فوق متوجه شده اید که انبار از منظر تاثیری که بر روی دارایی و در نهایت سودآوری شرکت دارد ، حائز اهمیت است.

به عبارتی دیگر، انجام فرآیند انبار گردانی به این دلیل است که برای شمارش کالا و محصولات و صحت درستی و اطمینان از موجودی شمارش شده با موجودی سیستمی در نرم افزار انبارداری در تایم های زمانی معین است . در کنار انبار گردانی برای کنترل و ارزیابی موجودی ها، ثبت کردن دقیق و درست داده ها در نرم افزارهای انبارداری می تواند گزینه ای مؤثر بر کنترل جریان های مالی موجود در انبار باشد .

همانطور که میدانید و پیش تر هم ذکر شد ، انبارگردانی به عنوان اقدامی مهم در شرکت ها و مؤسسات تلقی می شود ، و با اجرای آن عملاً تمام موجودی ها و نواقص کالا های ضروری خط  تولید را مشخص می کند . در جامعه امروزی با توسعه و گسترش یافتن تمامی امکانات سیستمی و عملی در حسابداری و مشاغل دیگر ، انبارگردانی به روش هایی به روز و پیشرفته که بسیار آسان و راحت است انجام می شود ‌. پیش از آن که به تعریف کلی و دقیق انبار گردانی بپردازیم‌ ، در ابتدا معنا و مفهوم واژه انبار را بررسی می کنیم ، تا پایان مطلب با ما همراه باشید.

  • انبار چیست ؟

به مکانی که چندین نوع کالای صنعتی، بازرگانی ، مواد اولیه یا فرآورده های متعدد که بر اساس یک مدیریت سیستمی بی عیب و نقص طبقه بندی شده اند انبار گفته می ‌شود. شکل ظاهری انبار به سه دسته ی پوشیده ، سرپوشیده یا هانگارد و باز یا محوطه دسته بندی می شود.

  • انبارگردانی چیست ؟

فرآیند انبارگردانی ، از اقدامات رایج و کاربردی روش های کنترل موجودی انبار بعد از یک دوره زمانی مشخص است که در آن به صورت ریز به ریز و با جزئیات همه‌ی کالا های موجود در انبار شمارش شده و با موجودی ثبت شده در سیستم انبارداری مورد هماهنگی و تطابق داده می شود. در صورت تفاوت میان اندازه واقعی موجود و اندازه موجودی کاردکس این اختلاف اصلاح می شود.

انبارگردانی عملیاتی طولانی و وقت گیر در حسابداری است و میبایست با نهایت دقت و تمرکز انجام شود تا احتمال اشتباه در شمارش موجودی به کمترین میزان ممکن برسد. از آن جا که تمرکز و دقیق بودن در انبارگردانی بر نتیجه پایانی بسیار تاثیرگذار است ، روش ها و اصول به خصوصی برای انجام انبارگردانی و جلوگیری از رخ دادن خطا و اشتباه تعریف شده است . در ادامه مطلب با آن ها آشنا خواهیم شد.

اکثر شرکت ها ، مؤسسات و سازمان ها با هدف مدیریت درست و استاندارد از موجودی ها و ثبت دقیق ورود و خروج کالا ها از انبار از سیستم های نرم افزاری مدیریت انبار استفاده می کنند که هدف از توضیح و تشریح انبارگردانی کنترل و دسترسی بیشتر بر کار ثبت ورود و خروج کالاها از انبار است. در مواردی بعضی از اشتباهات از جمله اشتباهات نیروی انسانی در ثبت ورود و خروج کالاها در سیستم انبارداری ، ثبت نکردن رویداد های مالی مربوط به انبار مانند خرید یا فروش کالا، احتمال سرقت و یا سوء استفاده

همچنین بخوانید : اصول حسابداری چیست؟

انبار گردانی در حسابداری
  • انواع انبارگردانی در حسابداری

انبار گردانی تنوع مختلف و متعددی دارد و به دلیل محاسن فراوانی که برای شرکت ها به دنبال دارد ، در دوره های مختلف انجام می شود. به حداقل رسیدن اشتباهات پرسنل ، تفکیک اجناس منقوص از موارد سالم، به وجود آوردن مساوات و توازن میان کالا های موجود و مورد نیاز، عدم  ایجاد ضرر به دلیل ثبت سفارش های مکرر و یا تغییر مبلغ های اتفاقی و بسیاری موارد دیگر نیز از محاسن انبارگردانی به شمار می آیند. به همین دلیل است که شرکت ها و سازمان ها اکثراً زمان معینی را برای انبارگردانی در نظر نگرفته و در هر زمان که مناسب باشد انبارگردانی را انجام می دهند .

  • انبارگردانی پایان سال :

 این نوع روش از انبارگردانی که در خاتمه سال رخ می دهد برای تعیین میزان موجودی، فروش، سود و زیان و غیره صورت می گیرد. در انبارگردانی خاتمه سال کالاها پیش از شروع سال جدید سر شماری می شوند تا شرکت ها در آغاز سال با مشکلاتی مانند بودجه، اجناس ناقص و یا فاسد، کالاهای راکد و… مواجه نشوند .

  • انبارگردانی میان دوره :

در زمان خاتمه نیم سال اول موقعیت و شرایط مطلوبی برای شمارش کالاها و ارزیابی درستی و عیب های موجود در صورت حساب های مالی است. انبارداری میان دوره تا مقدار زیادی در بهبود نتیجه های فرم انبارداری آخر دوره تأثیرگذار است.

  • انبارگردانی رندم :

ارزیابی برخی از کالاها با هدف یافتن عدم مغایرت آن با کاردکس موجودی در بازه های زمانی بسیار کوتاه در کسر ضریب خطا تأثیر گذار بوده و به طور معمول در دفعات متعدد برای بالا بردن روند دقت صورت می پذیرد. گزارش صحت موجودی می تواند مهر تأییدی بر نحوه صحیح عملکرد پرسنل مختلف شرکت باشد. از این جهت می تواند در دفعات بالا به وسیله مدیران انجام شود.

  • نکات مهم در انجام انبارگردانی

پیش از استارت و شروع عملیات انبارگردانی لازم است با بخش حسابداری اقدامات لازم صورت پذیرد در ضمن فردی مسئول به‌ عنوان سرپرست و نماینده انبارگردانی انتخاب گردد. این فرد سرپرستی و مدیریت عملیات شمارش موجودی ها را بر عهده دارد . قوانین و مجموعه نکات فراهم ‌شده توسط سرپرست انبارگردانی به طور کامل مورد بررسی و ارزیابی قرار خواهد گرفت و در صورت وجود نواقص ، پیش از شروع عملیات شمارش باید تغییرات لازمه انجام شود .

برای آسانی در انجام کار انبار گردانی بهتر است موجودی های انبار به طور منظم جای گذاری شوند و انواع مختلف کالا ازجمله کالاهای همسان، کالاهای امانی، ضایعات و متفرقه … جدا شوند. برچسب شمارش کالا که برای ثبت نتایج شمارش اقلام موجودی های انبار در نظر گرفته شده، بر روی قفسه های مربوط به هر کدام از کالاها چسبانده شود تا از شمارش تکراری کالاها جلوگیری شود.

توجه داشته باشید که یکی از نکات و قوانین مهم و اصلی انبارگردانی این است که در هنگام انجام عملیات انبارگردانی ورود و خروج هر نوع کالایی در انبار ممنوع است و در شرایط ضروری در صورت ورود یا خروج کالا حتماً میبایست با مدیریت سرپرست انبارگردانی انجام و حواله و رسید های آن به امضاء ایشان درآید و معین شود که خروج یا ورود کالا قبل و یا پس از انبارگردانی بوده است.

به طور معمول در انجام عملیات انبارگردانی برای افزایش دقت، کالاها بیش از یک‌ ‌بار مورد شمارش قرار می گیرند و روش شمارش به این صورت است که شمارش اول با مقدار موجودی سیستم مقایسه می ‌شود. کالاهایی که در موجودی نرم‌افزار و شمارش اول مغایرت (اختلاف) داشته باشند ، در لیست ثبت شده و برای بار دوم مورد شمارش قرار می ‌گیرند، در شرایطی ‌که شمارش دوم با شمارش اول مساوی باشد مقدار شمارش شده تأیید می‌ شود و به‌ عنوان مقدار صحیح انبار اصلاح می‌ شود. در غیر این صورت موجودی برای بار سوم مورد شمارش قرار می‌ گیرد و تعداد شمارش شده در مرحله سوم به‌ عنوان تعداد صحیح شناخته می‌ شود.

مزایای انبار گردانی
  • کاربرد انبارگردانی چیست ؟

مدیران و سرپرستان انبارگردانی اکثراً برای افراد خرده فروشی با مکانیزم زنجیره ای کار می کنند. به این صورت که کالا های مد نظر آن ها در انبار دسته بندی و ذخیره می کنند و در صورت نیاز آن ها را به فروشگاه های خرده فروشی ارسال می کنند.

همچنین عملیات انبار گردانی می تواند هم کالا ها و محصولات تولید شده توسط خود شرکتی که در آن کار می کند و هم محصولاتی را که از دیگر شرکت های تامین کننده توسط شرکت خریداری شده است را هماهنگ کند. در کل فرد انبار گردان برای هر شرکت یا سازمانی که محصول فیزیکی تولید می کند مورد نیاز است. و به دلیل مشقت و وقت گیر بودن و سختی کار این شغل دارای اهمیت بالایی است ، شایان ذکر است که انبارداران از درآمد نسبتا خوبی نیز برخوردار اند.

با این وجود عملیات انبارگردانی می تواند یک نقطه شروع موثر برای حرفه مشاوره برای خرده فروشی و یا حتی تولید باشد. عملیات انبارداری قسمتی از آنچه که شرکت ها تحت عنوان زنجیره تامین مطرح می کنند نیز هستند. زنجیره های تأمین به تمامی مراحل لازم برای دریافت محصولات از شرکت تأمین کننده آن تا رسیدن به دست مشتری اشاره دارد.  مدیران زنجیره تامین مسئولیت هر قسمتی از فعالیت های مربوط به تولید، خرید، حمل و نقل، توزیع، مهندسی و حتی پیش بینی مالی شرکت را بر عهده دارند.

آنان با استناد به فعالیت شرکت یا سیاست های جدیدی را در پیش می گیرند و یا به اصلاح روش های موجود در این کار می پردازند. تا به این شکل به حداقل هزینه و حداکثر دقت ، خدمات مشتری و بر طرف کردن نیاز های توزیع محصول برسند. در این میان انبار گردان ها نقش بسیار مهمی در درست طی شدن این روند دارند.

  • مزایای انبارگردانی چیست ؟

  • اطمینان خاطر از ارقام موجود در صورت حساب‌های مالی
  • کمتر شدن اشتباهات کارکنان ضمن بررسی عملکرد حسابدار ها و انبار دار
  • تفکیک ضایعات و موجودی غیر قابل مصرف و ایجاد نظم در انبار
  • جلوگیری از اجتماع بیش از حد کالاها و محصولات در انبار
  • جلوگیری از ضرر و زیان ناشی از فساد و خرابی کالاهای دارای تاریخ انقضا
  • جلوگیری از زیان ناشی از تغییر قیمت کالا به واسطه کنترل موجودی انبار
  • جلوگیری از ثبت سفارش های تکراری
  • فراهم آوردن امکان دریافت گزارش از موجودی های کالا و محصولات، میزان تولید و میزان مصرف
نرم افزار حسابداری

آپدیت جدید ویندوز 11 و بی نیازی به گذرواژه ها

ChatGPT

نسخه ی جدید ChatGPT می‌تواند مکالمه‌ی صوتی با کاربر برقرار کند

جانی آیو مدیر اسبق اپل

مدیر سابق اپل، آیفون هوش مصنوعی را میسازد

تلگرام تبدیل به سوپر اپلیکیشن میشود

رونمایی سامسونگ از گلکسی رینگ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up